Comunicat de presă

 

În legătură cu focarul familial de meningită acută, posibil meningococică din localitatea Bocșa, vă informăm că cele două cazuri provin dintr-o familie de rromi formată din șase persoane – părinți și patru copii, care locuiește într-un cămin de nefamiliști, o singură cameră fără baie, fără bucătărie, cu condiții igienico-sanitare total improprii. Niciunul din membrii familiei nu are asigurată asistență medicală de către medic de familie iar minorii nu au antecedente vaccinale.

În data de 01.07.2016 mama s-a prezentat  cu unul dintre minorii familiei la Serviciul de Permanență al orașului Bocșa pentru vărsături și febră, unde a fost diagnosticat cu insolație și a primit tratament simptomatic. La domiciliu, starea minorului s-a înrăutățit, apar erupții peteșiale, vărsăturile se accentuează, motiv pentru care se prezintă la Unitatea Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, unde este ținut sub observație pentru meningită meningocociccă. Ulterior, are o evoluție nevaforabilă fulminantă cu agravarea stării generale și deces, în jurul orei 20.

Părinții, minorii și încă patru minori (verișori) sunt îndrumați de urgență pentru consult și profilaxie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Părinții și  minorii se prezintă în data de 02.07.2016 la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Reșița, unde niciunul nu prezintă semne clinice de boală și se recomandă profilaxie cu Cefaclor pentru cei trei minori și Ciprofloxacină pentru adulți, membrii familiei neefectuând profilaxia în ziua respectivă, pentru că s-au ocupat de funeralile minorului decedat.

În data de 04.07.2016 cei trei minori ai familiei se prezintă din nou la  secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Reșița, unde în urma consultului clinic doi dintre ei sunt internați pentru a fi tinuți sub observație. Unul dintre minori prezintă semne de iritație meningeală, investigațiile biologice sugerând diagnosticul de meningită acută meningococică. Cei patru contacți minori (verișori) nu prezintă semne clinice de boală și au refuzat efectuarea chimioprofilaxiei.

Astfel, potrivit examenului anatomo-patologic (autopsiei) dispusă de către Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin, nu s-au stabilit, macroscopic, elemente care să susțină diagnosticul de meningită meningococică. S-a stabilit diagnosticul de pneumopatie acută, minorul decedând în urma unui stop cardio-respirator. Dacă în urma rezultatelor complementare de laborator, solicitate de organele de anchetă, se va stabili diagnosticul prezumtiv, de meningită, vă vom informa ulterior.

 

COMPARTIMENTUL DE RELAȚII PUBLICE