Dragi cărășeni!
S-a spus și am văzut cu toții, nu numai în Caraș-Severin, nu numai în România dar și în lume despre faptul că ne confruntăm cu o criză epidemiologică fără precedent în istoria contemporană. Cu un virus, o zoonoză nouă, necunoscută până acum. Pandemia a explodat în lume, a schimbat și schimbă reguli medicale, sociale, economice. Probabil lumea după COVID-19 va fi diferită de cea în care am fost obișnuiți să trăim. Noi reflexe sociale și medicale apar deja și ele vor dăinui, cu siguranță, multă vreme.
Această introducere nu e o scuză care vizează camuflarea unei pretinse neputințe a autorităților, cum poate s-ar grăbi cineva să spună. Sunt câteva considerații care atestă faptul că nimeni nu a fost suficient pregătit să înfrunte această provocare. Nu e nici acum, cu toate măsurile fără precedent care s-au aplicat. Și totuși, sistemul sanitar românesc, cu toate tarele lui, în consonanță cu măsurile autorităților publice, luate la timp, chiar dacă la un moment dat au părut exagerate, și-au spus, considerăm, cuvântul. Mai sunt multe de făcut, o multitudine deconcertantă de probleme care trebuie rezolvate apar în fiecare moment. Foarte multe dintre ele nu sunt cunoscute de opinia publică dar sunt rezolvate. Astfel, România reușește să limiteze o explozie a invaziei acestui coronavirus, așa cum nu s-a întâmplat în alte state europene. Și chiar dacă opinia publică nu știe sau nu i se aduce la cunoștință, oameni din zona autorităților publice lucrează zi și noapte, la propriu, își sacrifică propriile familii și sănătatea pentru a putea controla situația. E vorba aici de unitățile spitalicești, Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin, de Inspectoratul pentru Jandarmi al județului, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și, desigur, de DSP Caraș-Severin. Nu trebuie să primească medalii sau prime, nu asta e ideea, este munca lor asumată dar trebuie să o respectăm, așa cum sunt respectate și alte profesii.
Ce am scris până acum nu constituie, repet, nicio scuză pentru eventualele greșeli. Pentru care, fiți siguri, cine se face vinovat va plăti. Este însă un apel sincer la opinia publică să continue să aibă încredere în autorități. Sădirea neîncrederii în sectorul public acum este foarte periculoasă. Fiecare este liber să o facă dar trebuie să ne gândim că avem responsabilități, în orice domeniu activăm.
Coborând puțin în concret, vrem să vă asigurăm că Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin face totul, alături de celelalte autorități implicate în acest efort, să țină sub control pandemia. Să aibă grijă de cetățenii județului și de cei care vin în județ, în carantină sau autoizolare. Să uzeze de pârghiile specifice pentru a avea grijă, împreună cu spitalele și întreg sistemul sanitar, de sănătatea cetățenilor. Să ia măsurile epidemiologice cuvenite și legale. Iar faptul că, din fericire, până acum județul, deși unul de graniță spre Vest și cu un trafic însemnat, nu înregistrează cifre foarte mari la îmbolnăviri sau decese, ne face să avem un mugure de speranță că vom reuși până la urmă să eliminăm din viețile noastre acest pericol.
Cât despre raportările cazurilor noi de îmbolnăviri cu COVID-19, s-a realizat o centralizare a numărării acestor cazuri, așa cum toată lumea știe deja. Raportările DSP – corecte, pentru că vin pe măsură ce apar cazuri confirmate, în urma buletinelor eliberate de unitățile sanitare care interpretează rezultatul testelor – merg la Comitetul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, constituit la nivelul ISU Caraș-Severin, acolo unde este alocat și un medic din partea DSP. Centralizarea datelor e realizată de Institutul Național de Sănătate Publică al Ministerului Sănătății, apoi aceste date ajung la Grupul de Comunicare Strategică, care este abilitat să le comunice opiniei publice. Am dorit să specificăm aceasta pentru ca opinia publică să înțeleagă traseul acestor informații. Se poate ca, pe parcurs, din cauza orelor diferite de raportare și actualizare între entități, să apară discordanțe dar vă asigurăm că ele sunt actualizate și nimeni nu are interesul să ascundă nimic. Există dovezi concrete în acest sens și are cine să le verifice.
În concluzie DSP Caraș-Severin face tot ce e omenește posibil să își ducă până la capăt misiunea sa, respectând legea și purtându-se profesionist și omenos cu toți cetățenii. Această abordare nu este numai pentru perioada pandemiei de coronavirus, ci și pentru tot restul existenței acestei instituții. Rămâne ca și cetățenii județului să fie alături de noi și să urmeze recomandările sau obligațiile din punct de vedere al sănătății publice. Vă mulțumim, tuturor!
COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE ȘI RELAȚII PUBLICE
al DIRECȚIEI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ AL JUDEȚULUI CARAȘ-SEVERIN