Pe perioada verii, atunci când temperaturile cresc și devin chiar caniculare, nu e indicat să avem habitusuri alimentare ce conțin preparete mai greu de digerat, cum ar fi carnea grasă, grăsimile de toate felurile, char slănina sau șunca, atât de preferate de români. Nu sunt recomandate nici sosurile grele, care conțin mult zahăr și alte substanțe ce îngreunează digestia și în general funcționarea organismului. De asemenea, ar fi bine de evitat, pe cât posibil, să consumăm multe mezeluri și prăjeli.
Mâncarea gătită la abur e foarte sănătoasă, chiar dacă e un pic mai dificil de preparat, în sensul că necesită mai multă atenție și ustensile speciale. Putem însă alege și grătarul, acolo unde e bine să folosim carne slabă, poate pui sau pește, ori chiar porc dar nu gras. Ori, de ce nu, legume care devin delicioase gătite astfel.
Dietele de vară ar trebui să conțină multe salate, chiar dacă poate pe moment nu par atât de sățioase dar aceasta e și ideea, să nu împovărăm organismul. Legumele, brânzeturile slabe, pot fi preferatele meselor de vară, mai frugale față de alte anotimpuri. De asemenea, supele și ciorbele reci sunt de preferat sau chiar calde dar slabe.
Fructele constituie vedetele verii, fără îndoială și în acest anotimp avem de unde alege: cireșe, vișine, caise, piersici, mere, pere, pepenele verde sau galben și multe altele. După cum se știe, salatele sau sucurile de fructe sunt delicioase și hrănitoare.
Cât despre băuturi alcoolice, evităm, pe cât posibil, pe cele tari, spirtoase, care deshidratează organismul, preferând cocktailurile ușoare, berea slab alcoolizată, vinurile slabe consumate sub formă de șpriț.
Tuturor acestora li se adaugă recomandarea de a evita cafelele tari și în cantități mari, pe tot parcursul zilei.
Vă dorim o vară frumoasă și sănătoasă!