Material preluat de la Radio România Reșița
Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică din Caraş-Severin în colaborare cu elevii de la Colegiul Naţional Traian Lalescu au derulat astăzi o campanie de informare, educare şi conştientizare a factorilor de risc pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Pentru a trage un semnal de alarmă împotriva afecţiunilor cardiovasculare, Compartimentul de Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP împreună cu elevii de clasa a IV-a de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” au împărţit materiale informative cetăţenilor din Reşiţa. Obiectivul a fost atins, adulţii au ascultat cu atenţie sfaturile copiilor, susţinând că „a venit timpul să înveţe de la cei mai tineri pentru că ei sunt foarte bine informaţi.”
Campania a vizat creșterea gradului de informare și conștientizare în rândul populației generale privind problematica bolilor cardiovasculare, având ca țintă implicarea activă a fiecărui individ în deciziile referitoare la menținerea și îmbunătățirea propriei sănătăți. Grupul bolilor cardiovasculare și cerebro-vasculare include afecțiuni ale inimii, boala vasculară cerebrală și boli ale aparatului circulator. Acestea cuprind toate bolile inimii și ale sistemului circulator, incluzând hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
Bolile cardiovasculare și cerebrovasculare (BCV) continuă să rămână principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume, reprezentând o provocare semnificativă pentru sănătatea publică. La nivel global, se observă o creștere importantă a proporției bolilor cardiovasculare, consecința a îmbătrânirii populației, de la 40% la adulții cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani, la 75% la cei cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani și la 86% la cei peste 80 de ani.
Decesele cauzate de BCV rămân alarmant de ridicate ca număr și se estimează că, la nivel global, în 2030 vor atinge cifra de 23 milioane, deși ratele generale ale mortalității s-au redus în ultimele decenii. La nivelul Uniunii Europene (UE), BCV sunt responsabile de 42,5% din numărul global de decese anual, respectiv aproximativ 10 000 de decese/ zi.
În anul 2023, în România au fost înregistrate 600,8 decese prin boli cardiovasculare la 100000 locuitori, bolile aparatului circulator ocupând primul loc în structura mortalității pe clase de boli la noi în țară. Aproximativ 1 din 2 persoane în România a decedat din cauza bolilor aparatului circulator, fiind raportate 43460 decese prin boală ischemică a inimii și 42826 decese cauzate de boli cerebro-vasculare în anul 2023.
Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru deces și dizabilitate în regiunea europeană, fiind responsabil de aproape un sfert din decese și 13% din dizabilități, această regiune având cea mai mare prevalență a hipertensiunii arteriale din lume. Consumul excesiv de sare este principalul factor al hipertensiunii arteriale și, ulterior, al deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.
Astfel, devine extrem de importantă conștientizarea de către populația generală a faptului că, în România, riscul cardiovascular la nivel populațional este unul crescut. Românii au un risc mare de îmbolnăvire prin boală cardiovasculară, un risc mare de deces prematur prin boli cardiovasculare și o prevalență mare a factorilor de risc pentru aceste afecţiuni. Tot mai multe persoane suferă de hipertensiune şi boli cardiovasculare astfel ca aceste actiuni de informare si constientizare sunt foarte importante pentru publicul larg, susţine purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros.
Acţiunea a fost una educativă, obiectivul a fost atins astfel că atât copii cât şi adultii au înţeles ce inseamnă un stil de viaţă sănătos, ne-a declarat şi profesorul de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu”, Anca Ivăniş.
Daiana Roșca