Instrucțiune comună MS – MEC privind prevenirea infecțiilor respiratorii și a gripelor în instituțiile școlare din Caraș-Severin

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a transmis recent o instrucțiune comună a Ministerului Sănătății și a Ministerului Educației și Cercetării privind unele măsuri care pot fi luate la nivelul instituțiilor școlare pentru limitarea îmbolnăvirilor de gripă și alte infecții virale respiratorii, prezente în acest anotimp.

Astfel e nevoie de evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, aerisirea periodică a acestor spații, de preferat înaintea începerii cursurilor și, dacă se poate, în pauze.

Dacă personalul prezintă simptome respiratorii, trebuie să rămână acasă o perioadă până în momentul în care această simptomatologie dispare.

De asemenea e recomandată încurajarea personalului pentru vaccinarea antigripală.

În același timp, în ce privește colectivele de preșcolari, școlari și elevi, se recomandă:

Informarea părinților sau aparținătorilor legali  privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii și recomandarea de izolare a domiciliu a copiilor afectați de probleme respiratorii care pot fi contagioase.

Realizare unui set de observații zilnice, sub forma unui triaj pentru identificarea eventualei prezențe a simptomelor de viroză respiratorie sau poate chiar gripă, chiar dacă nu se pot pune diagnostice la fața locului. E importantă însă observarea suspiciunilor simptomatologice.

E nevoie de asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor precum și spălarea mâinilor după fiecare pauză, la intrarea în clasă.

Încăperile trebuie aerisite periodic, mai alea înainte de începerea cursurilor dar și în pauze, cu menținerea unui echilibru de temperatură, în condițiile în care avem zile cu temperaturi joase.

Este bine ca preșcolarii, școlarii și elevii să dispună de batiste de unică folosință pentru acoperirea gurii sau a nasului la tuse sau strănut.

Vaccinarea antigripală trebuie încurajată și la nivelul populației școlare, mai ales acolo unde se prezintă afecțiuni cronice, posibil agravate de gripă. Cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă în județ s-au înregistrat 39 de cazuri de gripă din care unul a necesitat internare.

Este bine de știut că de la începutul campaniei de vaccinare antigripală în Caraș-Severin s-au vaccinat 11.085 de persoane, din care 11.011 prin intermediul rețetelor compensate și 74 de persoane prin achiziție proprie a vaccinurilor de la farmacii.

Cât despre viroze, în perioada 13.01 – 19.01.2025, în județ s-au înregistrat 237, cu 38 de internări și 102 pneumonii, cu 17 internări, cele mai multe cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare înregistrându-se la grupa de vârstă cuprinsă între 15 și 19 ani.

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE ȘI RELAȚII PUBLICE