Prima săptămână din octombrie este dedicată prin lege prevenţiei gripei în România

Articol preluat de la Radio România Reșița

Prima săptămână din luna octombrie va fi dedicată prevenţiei gripei în toată ţara. Iniţiatorii actului normativ au evidenţiat necesitatea informării privind riscurile gripei. Această săptămână poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile non-guvernamentale şi organizaţiile profesionale prin derularea unor evenimente dedicate prevenţiei gripei.

Începând de astăzi, 1 octombrie şi inspectorii DSP Caraş-Severin vor organiza acţiuni de informare a populaţiei, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:

„Parlamentul României a adoptat legea 247/2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca săptămâna a prevenției gripei în România. În aceste condiții săptămâna prevenției gripei în România poate fi marcată de către autoritățile publice centrale și locale prin organizare de evenimente dedicate tocmai prevenției gripei. S-a ajuns la această concluzie printre altele pentru că în anii din urmă a existat un procent mai scăzut de vaccinare antigripală în România și acest procent desigur pentru binele populației ar fi bine să crească în această săptămână.

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin prin compartiment de Promovare a Sănătății va derula mai multe acțiuni de conștientizare, va vorbi despre vaccinarea antigripală în diferite medii din comunitatea noastră pentru că este foarte important să se știe că vaccinul este bun și că poate ține departe de noi aceste virusuri gripale.”

Anul trecut în Caraş-Severin s-au vaccinat aproape 11 mii de persoane. Autorităţile consideră că o săptămână dedicată prevenţiei gripei poate fi un vector de comunicare în lupta pentru creşterea ratelor de acoperire vaccinală şi scăderea numărului de cazuri de gripă.

Vă reamintim că în primăvară, 40 de deputaţi şi senatori au depus la Camera Deputaţilor, un proiect de lege pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca „Săptămâna prevenţiei gripei în România”. În expunerea de motive, aceştia au subliniat că este nevoie de creşterea susţinută a gradului de conştientizare asupra gravităţii gripei şi a potenţialelor complicaţii, mai ales că, în 2023 şi 2024, Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat stare de alertă epidemiologică, reprezentând trei săptămâni consecutive de creştere a numărului de cazuri, peste nivelul mediu din ultimii cinci ani.

Proiectul de lege a fost adoptat şi promulgat de preşedintele României Klaus Iohannis în data de 23 septembrie 2024. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 952/23 septembrie 2024.

Vaccinarea rămâne în continuare cea mai eficientă formă de prevenire a gripei, însă în ultimele sezoane s-a observat o scădere a numărului de doze de vaccin gripal administrate. O acoperire vaccinală scăzută va duce şi la scăderea imunităţii populaţiei. Cel mai bine este ca vaccinul să fie administrat la începutul sezonului rece pentru că o persoană vaccinată are nevoie de două săptămâni pentru formarea de anticorpi care să lupte împotriva virusului gripal.

Vaccinarea antigripală a început de astăzi în majoritatea cabinetelor medicilor de familie din judeţul Caraş-Severin.

Atât vârstnicii cât şi părinţii copiilor din grupele cu risc de îmbolnăvire beneficiazã în mod gratuit de acest ser. La fel ca anul trecut, imunizarea antigripală se poate face atât în cabinetul medicului de familie cât şi în farmaciile autorizate din Reşiţa, Caransebeş şi Oţelu-Roşu.

Pacientul trebuie să se prezinte la farmacie doar cu reţeta compensată sau gratuită de la medicul de familie. Cu respectarea lanţului frig, serul trebuie transportat până la cabinetul medicului de familie, într-un recipient frigorific care să-i menţină tempertura între 2 şi 8 grade.