Ziua Mondială a Sănătăţii a fost marcată în avans, astăzi de către Direcţia de Sănătate Publică din judeţul Caraş-Severin. Conducerea DSP atrage atenţia asupra diferitelor probleme legate de sănătatea populaţiei din întreaga lume. În judeţul Caraş-Severin de exemplu nu toate zonele sunt acoperite cu asistenţă medicală primară şi asta e o adevărată problemă susţine managerul DSP, Dănilă Miloş.
Mai bine spus, 7 localităţi nu au medic de familie în ciuda demersurilor făcute de DSP Caraş-Severin pentru a rezolva această problemă. Şi asta pentru că nu există o lege care să oblige medicii de familie să-şi practice profesia şi în localităţile mai îndepărtate sau mai puţin atrăgătoare din punct de vedere al numărului de pacienţi.
Conducerea DSP a discutat cu această ocazie şi despre prevenţie, un alt subiect important pentru societatea în care trăim. Din păcate va mai trece ceva timp până vom înţelege acest termen deoarece, din păcate încă mai există persoane care ajung mult prea târziu la medic, iar acest lucru generează costuri şi riscuri pentru bolnav.
Tema principală a Zilei mondiale a sănătăţii 2019 este „Universal Health Coverage: everyone, everywhere” („Acoperirea universală a sănătăţii: toată lumea, pretutindeni”), zi care coincide cu aniversarea a 70 de ani de la intrarea în vigoare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Statisticile prezentate de OMS arată că cel puţin jumătate din populaţia lumii nu este, în prezent în măsură să obţină servicii de sănătate esenţiale. Aproape 100 de milioane de oameni sunt împinşi la sărăcie extremă, obligaţi să supravieţuiască cu doar 1,90 dolari sau mai puţin pe zi, deoarece trebuie să plătească pentru serviciile de sănătate din propriile lor buzunare. De asemenea, peste 800 de milioane de persoane (aproape 12% din populaţia lumii) cheltuie cel puţin 10% din bugetele gospodăriilor lor pentru cheltuieli de sănătate pentru ei înşişi, un copil bolnav sau alt membru al familiei. Ele implică aşa-numitele „cheltuieli catastrofale” pentru îngrijirea sănătăţii, care reprezintă o problemă globală.Statisticile prezentate de OMS arată că cel puţin jumătate din populaţia lumii nu este, în prezent în măsură să obţină servicii de sănătate esenţiale.
Ziua mondială a sănătăţii este marcată, în fiecare an la 7 aprilie, începând din anul 1950. În 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva şi a cărei Convenţie a intrat în vigoare la 7 aprilie 1948. (Radio România Reșița, 04.04.2019)