Către primăriile județului Caraș-Severin: măsuri inundații

      Ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, vă informăm că, în conformitate cu Legea 458/2002 republicată şi H.G. 974/2004 completată şi modificată cu H.G. 342/2013 pentru aprobarea normelor de supraveghere, inspecţie şi monitorizare a calităţii apei potabile, primăria / producătorul de apă potabilă prin sistem public, colectiv ori individual (surse şi reţele locale, fântâni publice, izvoare, foraje), este/sunt obligați să asigure monitorizarea calităţii apei potabile prin laboratoare înregistrate la Ministerul Sănătăţii.

   Autorităţile administraţiei publice locale vor identifica şi vor întocmi o evidenţă a tuturor surselor de apă  destinată consumului uman (fântâni publice, fântânile individuale declarate de către cetăţenii care le deţin în proprietate, izvoare, captări locale – drenuri, foraje, precum şi alte asemenea surse de apă destinate consumului uman), care au fost afectate de inundaţii, vor informa populaţia spre a nu folosi apa de la aceste surse, decât după ce au fost asanate, dezinfectate şi analizate din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic prin laboratorul DSP Caraș-Severin.

Această evidenţă va fi adusă la cunoştinţa DIRECŢIEI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI CARAŞ SEVERIN.

În cazul în care analizele vor indica o apă care nu îndeplineşte condiţiile de potabilitate va fi informată populaţia şi se va interzice utilizarea acesteia pentru consum uman.

MASURI PE CARE POPULATIA TREBUIE SA LE IA IN CAZUL

INUNDATIILOR

 Avand in vedere inundatiile cu care ne confruntam in diverse zone geografice  , va recomandam o serie de masuri care trebuie cunoscute si avute in vedere de catre populatie

  1. MASURI CARE VIZEAZA SURSELE DE APA POTABILA
  2. a) Deoarece consumul de apa din fantanile afectate este interzis, acestea vor fi curatate, salubrizate , dezinfectate si analizate prin laboratoarele DSP.
  3. b) Pana in momentul cand apa devine corespunzatoare se va consuma NUMAI apa imbuteliata , apa adusa in cisterne din zonele neafectate sau apa fiarta si racita.
  4. c) Important de stiut este ca apa a carei calitate a fost afectata datorita inundatiilor NU poate fi folosita pentru spalatul vaselor , spalatul pe dinti , spalatul pe maini , spalarea alimentelor si pregatirea hranei , etc.

Pentru dezinfectia fantanilor se vor respecta urmatoarele instructiuni generale

1.Pentru a efectua o dezinfectie corecta a apei de fantana , trebuie asigurata in prealabil asanarea si reconditionarea fantanii.

2.In vederea dezinfectiei , fantana se goleste si se curata , dupa care se lasa pana se umple cu apa si se calculeaza volumul acesteia.

3.Dezinfectia fantanii se face cu substante clorigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire in  acest scop, exemplu : clorura de var , hipoclorit de sodiu , cloramina , etc…

 4.Fantana se acopera cu capac si dupa 12 ore , se extrage apa din fantana si se arunca pana cand dispare mirosul persistent de clor. Din acest motiv se recomanda ca operatiunile de dezinfectie a fantanii sa se faca seara.

 5.In localitatile in care exista microcentrale de aprovizionare cu apa , producatorul de apa , sub indrumarea DSP, va controla starea de igiena si calitatea apei distribuite , luand masurile necesare pentru ca apa sa indeplineasca cerintele legale. In acest sens se va pune accent pe clorinarea corespunzatoare a apei distribuite populatiei , pe igienizarea si dezinfectia perimetrelor de protectie sanitara, a rezervoarelor si pe remedierea de urgenta a eventualelor defectiuni.

  1. MASURI PENTRU IGIENIZAREA SOLULUI SI DESEURILOR SOLIDE

 1.Suprafetele care au fost inundate vor fi salubrizate , adica se va proceda la indepartarea sedimentelor si deseurilor aduse de apa si apoi se va face dezinfectia solului cu o solutie clorigena 5-10 % (var cloros , cloramina).

 2.Sedimentele si deseurile se vor depozita in locuri special amenajate si vor fi dezinfectate de asemenea cu solutii clorigene.

 III. MASURI PENTRU IGIENIZAREA GRUPURILOR SANITARE SI LATRINELOR

 1.Perimetrul closetelor individuale (scaunul si cabina) se va spala si dezinfecta , iar in interiorul acestora se vor turna 2-3 galeti cu solutie clorigena 5-10 %.                                                                           

2.In cazul in care in localitate exista sistem de canalizare si statie de epurare , se va face dezinfectia intregului sistem de canalizare cu o solutie clorigena 5-10% si se va face curatirea statiei de epurare de eventualele depuneri si deseuri solide aduse de inundatii , asigurandu-se functionarea la parametrii corespunzatori.                                                                                                     

3.Este obligatoriu ca substantele clorigene sa fie utilizate sub forma de solutie.

  1. MASURILE PENTRU PREVENIREA IMBOLNAVIRILOR PRIN BOALA DIAREICA ACUTA, HEPATITA , etc.
  2. a) Educatia sanitara a populatiei privind respectarea stricta a regulilor de igiena individuala, consumul alimentelor salubre si corect preparate, consumul de apa potabila Deoarece unitatile cu profil alimentar adesea sunt distruse in timpul inundatiilor, este posibil ca produsele alimentare sa fie serios deteriorate, impunandu-se controlul riguros al calitatii alimentelor inclusiv aprovizionarea cu alimente corespunzatoare igienico-sanitar al zonelor inundate.                                                                                               b ) Se va interzice consumul alimentelor alterate ;                                                                                                                           c)  Se impune distrugerea alimentelor intrate in contact cu apa de inundatie, daca ele nu erau protejate in cutii de conserve ermetic inchise ;                                                                                                    d) Supravegherea unitatilor de alimentatie publica si colectiva privind modul de preparare, pastrare si distribuire a produselor alimentare finite ;                                                                                                      e) pastrarea la rece a alimentelor perisabile ;                                                                                                                   f) fructele si legumele vor fi bine spalate cu apa potabila sau fiarta ;                                                                     g) nu se va pastra mancarea pentru a doua zi. Se vor prefera conservele sterilizate si bauturile racoritoare pasteurizate .                                                                                                                            h) evacuarea corecta a deseurilor solide si lichide                                                                                                  i) se va  consuma doar apă îmbuteliată, şi nu din fântâni sau de la robinet;                                                                            j) pentru prepararea alimentelor să se utilizeze doar apă fiartă şi răcită;                                                        k) să se consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;                                                              l) să nu se atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora;                                                                                                                                                                     m) să se evite expunerea prelungită la frig/umezeală,                                                                                                        n) să se respecte igiena individuală;                                                                                                                         o) la primele semne de boală este obligatorie prezentarea la cel mai apropiat medic/spital.

                    DIRECTOR EXECUTIV

                LUCA DRAGOȘ AURELIU

001 002 003 004 005