Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, indicele UV este o unitate internațională standard de măsurare a intensității radiațiilor UV la suprafața Pământului și se calculează ținându-se cont de concentrația stratului de ozon, localizarea geografică, poziția soarelui, etc. Scopul calculării acestuia este de a informa populația pentru a se proteja de efectul posibil nociv al expunerii la radiații UV.
Scara indicelui UV se întinde de la 0 la 11+, în funcție de condițiile atmosferice. 𝐂𝐮 𝐜𝐚̂𝐭 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞, 𝐜𝐮 𝐚𝐭𝐚̂𝐭 𝐦𝐚𝐢 𝐫𝐞𝐩𝐞𝐝𝐞 𝐫𝐚𝐝𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐔𝐕 𝐩𝐨𝐭 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐚 𝐥𝐞𝐳𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐩𝐢𝐞𝐥𝐢𝐢 𝐧𝐞𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐭𝐞. Puteți găsi informații despre indicele radiațiilor ultraviolete din zona geografică în care vă aflați pe site-urile sau aplicațiile meteo de care dispuneți.
O altă modalitate simplă de a spune cât de mult suntem expuși la radiațiile UV este aceea de a vă uita la umbra dumneavoastră:
dacă umbra este mai mare decât dumneavoastră, expunera la radiațiile UV este mică;
dacă umbra este mai mică decât dumneavoastră, expunera la radiațiile UV este mai mare.
𝐂𝐚̆𝐮𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐥𝐚 𝐮𝐦𝐛𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐭̦𝐢-𝐯𝐚̆ 𝐩𝐢𝐞𝐥𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐨𝐜𝐡𝐢𝐢! De asemenea, vă sfătuim să respectați următoarele recomandări în caz de caniculă:
Ținând cont de alerta de caniculă emisă de Administrația Națională de Meteorologie, îndemnăm atât persoanele încadrate în grupurile vulnerabile (persoane cu boli cronice, adulți în vârstă, sugari și copii mici,) cât și populața generală, să respecte următoarele recomandări:
Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase);
Consumaţi fructe şi legume proaspete ce au un conținut ridicat de apă, precum, pepenele galben, roşu, prunele, castraveţii și roşiile;
Reglați aparatul de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
Nu utilizați ventilatoare dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius;
Ţineţi ferestrele închise în perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, etc.).
