Conduita personală corectă în timpul caniculei

În perioada de caniculă populația trebuie să urmeze sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 18:00,

Totodată, în această perioadă este recomandat consumul zilnic de lichide, între 1,5 și 2 litri, fără să fie așteptată senzația de sete. Este necesar un pahar cu apă la fiecare 15-20 minute.

Medicii recomandă, de asemenea, consumul a cât mai multor fructe și legume proaspete, acestea conținând o cantitate mare de apă.

Potrivit specialiștilor, o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă.

Medicii susțin consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor și evitarea alimentelor ușor perisabile.

Nu trebuie consumat alcool, acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă expunerea la soare este absolut necesară între orele amiezii, trebuie folosită o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.