Covid-19: Suntem pe un trend descendent dar avem nevoie în continuare de respectarea măsurilor de siguranță

Un număr însemnat de persoane au trecut, în această perioadă, în Caraș-Severin prin măsuri de limitare a incidenței noului coronavirus. este vorba mai ales de cei care au sosit în țară în ultimele luni, intrând fie în autoizolare, fie în carantină instituționalizată, măsuri menite a ține sub control pandemia Covid-19. Au ieșit din izolare până acum 6281 de persoane dar se mai află în acest moment încă 3473 de persoane, în general sosite în perioada în care toate călătoriile internaționale au presupus măsura autoizolării. Măsura este încă în vigoare pentru toți cei care sosesc dintr-o călătorie internațională și pentru familiile lor. Reamintim, în acest context, că dacă cineva dorește să-și protejeze familia de autoizolare la sosirea în țară, poate alege alt domiciliu sau poate opta pentru carantină instituționalizată. Cei care părăsesc izolarea sunt amendați contravențional și duși în carantină, pe cheltuiala lor. Așadar, avem de-a face cu un număr foarte mare de persoane care trebuie ținute în evidență de DSP, Instituția Prefectului, structurile MAI angrenate iar aceste cifre sunt într-o continuă dinamică.

În ultima perioadă au și ieșit 1088 de persoane din carantină. Au rămas acum puține asemenea persoane, în Caraș-Severin, respectiv, 10.

Celelalte cifre au evoluat destul de bine, din punct de vedere al specialiștilor noștri epidemiologi. Doar două persoane depistate pozitiv, internate acum în cele două spitale mari din Caraș-Severin – Reșița și Caransebeș. În urma mai multor teste pozitive, încă se așteaptă cele negative pentru acești pacienți, pentru a putea fi externați. Au fost, după cum se știe, șase decese în Caraș-Severin și unul, de asemenea al unei cărășence, în Timiș. Au fost vindecate 91 de persoane. Iar cazurile pozitive rămân, de la începutul crizei, 112. Important, considerăm, este acest platou de 12 zile de când nu s-a mai înregistrat niciun caz nou, ceea ce, conform unor analize de la nivel național, județul nostru și județul Satu-Mare se află la fazele de platou cele mai lungi.

Apreciem, de asemenea, activitatea medico-sanitară în Caraș-Severin, în special a spitalelor, care, sub îndrumarea și controlul strict al DSP, au știut să-și asigure circuitele specifice, să separe activitățile medicale de cele care implicau Covid-19, să-și ia măsurile de protecție și să limiteze la maximum numărul de îmbolnăviri și de decese.

Numărul de testări efectuate a depășit 1600, în județ.

Nu putem trage concluzii, încă, pentru că pandemia de coronavirus rămâne îngrijorătoare, atât timp cât există cazuri noi și noi decese. Apreciem însă că suntem pe un trend descendent, care ne dă speranțe pe mai departe. Nu însă, fără a respecta măsurile impuse de autorități, care nu înseamnă coerciție, ci îndemnul la responsabilitate personală.

Așadar, dragi cărășeni, respectați purtatul măștii în spațiile publice închise, acceptați termometrizarea ca pe un minim triaj epidemiologic, păstrați distanța socială de siguranță, evitați aglomerațiile și dezinfectați-vă mâinile frecvent, ca și până acum. Toate aceste măsuri, chiar dacă acum par limitări, sunt luate pentru siguranța dvs. și vor duce rapid, dacă sunt respectate, la o normalizare a vieții noastre.

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE ȘI RELAȚII