Evoluția virozelor în Caraș-Severin: sfârșitul anului 2018 – începutul anului 2019

Numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare – viroze – a evoluat în Caraș-Severin în parametri obișnuiți pentru sezonul rece. Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a transmis, în acest context, o serie de măsuri destinate limitării extinderii virozelor respiratorii, atât către unitățile spitalicești din județ, cât și către Inspectoratul Școlar, pentru sistemul de învățământ.

La mijlocul lunii decembrie 2018 numărul virozelor raportate în Caraș-Severin era de 405 din care 45 necesitaseră internarea în spital. Cele mai multe cazuri au fost consemnate la copii cu vârste între 5 și 14 ani și anume, 140. Tot în această perioadă de referință numărul pneumoniilor s-a ridicat la 148, cu 48 de internări.

La începutul lunii ianuarie 2019, numărul cazurilor de viroză a scăzut la 277, cu 34 de internări. Din nou, cele mai multe cazuri – 94 – au fost consemnate la pacienți cu vârste între 5 și 14 ani. Numărul penumoniilor a scăzut ușor, cifrându-se la 138 ( cu 41 de internări). Ar fi de observat că și pneumoniile apar în cel mai mare număr la aceleași vârste, între 5 și 14 ani.

Ultima raportare – din 15.01.2019 – consemnează din nou o ușoară creștere a virozelor respiratorii, acestea ridicându-se la 382 ( cu 47 de internări) fiind însă sub nivelul celor din decembrie 2018. Există o creștere, însă,  și a numărului de penumonii: 211, cu 69 de internări. De data aceasta, cele mai multe penumonii – 54 – se întâlnesc la categoriile de vârstă cuprinse între 15 și 49 de ani.

Până la această dată nu există raportat niciun caz de gripă.

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin recomandă cadrelor medicale din instituțiile spitalicești sau cele de asistență socio-nedicală să respecte protocoalele referitoare la limitarea extinderii virozelor iar populației să evite pe cât posibil aglomerațiile, să se îmbrace adecvat și să se hrănească echilibrat, incluzând în alimentație vitamine pentru creșterea imunității organismului. De asemenea, e necesară prezentarea la medic, evitându-se automedicația, în special cea cu antibiotice.

 

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE ȘI RELAȚII PUBLICE