Măsuri anticaniculă în Caraș-Severin

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, a convocat marţi, 1 august, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin în şedinţă extraordinară, pentru a stabili măsurile care vor fi adoptate la nivelul judeţului, în contextul atenţionării meteorologice COD PORTOCALIU, valabilă pentru zilele de 2 şi 3 august. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în perioada menţionată, vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade.

Având în vedere faptul că temperaturile ridicate pot constitui factori de risc pentru sănătatea populaţiei şi desfăşurarea normală a activităţilor economice şi sociale, Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a transmis comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă și celorlalte structuri şi instituţii responsabile măsurile şi acţiunile pe care le vor avea în vedere pentru combaterea efectelor caniculei.

Prefectul judeţului a solicitat ca punctele de prim ajutor şi adăpostire a populaţiei să fie funcţionale, semnalizate corespunzător pentru a fi uşor de identificat şi dotate cu aer condiţionat şi apă potabilă. De asemenea, vor fi adoptate măsuri pentru reducerea programului de lucru şi limitarea desfăşurării activităţilor în aer liber, urmând ca Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Caraș-Severin să intensifice în această perioadă controalele privind respectarea prevederilor legale referitoare la condițiile de muncă ale salariaților. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin şi unitățile spitalicești sunt pregătite să asigure un răspuns rapid şi eficient în cazul intervenţiilor medicale de urgenţă, iar grupele de intervenţie ale furnizorului de energie electrică sunt în măsură să intervină în cel mai scurt timp pentru remedierea eventualelor avarii.

În aceste condiții vă sfătuim să limitați drastic activitățile în aer liber sau în plin soare, să vă îmbrăcați lejer și cu culori deschise. E necesară hidratarea permanentă, evitarea consumului de alcool iar cei care se știu cu afecțiuni care i-ar putea pune în pericol în timpul expunerii la temperaturi constant ridicate, e bine să rămână în case.