Precizări importante cu privire la izolare, carantină și testare anti Covid-19

Persoanele testate pozitiv cu test rapid sau RT-PCR într-o unitate sanitară intră obligatoriu în izolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile. Nu există excepții pentru ieșirea din izolare a persoanelor pozitive sub nici un motiv. În caz de urgență medicală se solicită serviciul 112.

Persoanele pozitive trebuie să contacteze medicul de familie, care le monitorizează, le prescrie tratamentul necesar și la final le eliberează concediul medical pe baza deciziei emise de DSP.

La sfârșitul perioadei de izolare de 14 zile, dacă persoana nu prezintă simptome, iese din izolare fără repetarea testului și fără alt document de la DSP sau medicul de familie.

Contacții declarați de persoanele pozitive intră în carantină la domiciliu timp de 14 zile de la data contactului. Ei vor primi decizii de carantinare de la DSP și pe baza acestora, concediu medical de la medicul de familie, LA SFÂRȘITUL PERIOADEI de carantină. Contacții nu se testează în mod automat. La sfârșitul perioadei ies din carantină fără alte teste sau documente suplimentare. Sunt exceptate de la carantină persoanele care au schema completă de vaccinare de la care a trecut zece zile ori au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și au o decizie emisă de DSP.

Persoanele care sunt contacți ai pozitivilor aflate în carantină NU pot ieși în ziua a 11-a, după un test efectuat în ziua a 8-a. Procedura de solicitare a unei derogări de la măsura de carantină o puteți consulta la adresa: asp-caras.ro. Vă rugăm să consultați informațiile publicate și să respectați procedurile. Nu solicitați în mod inutil derogări pentru diverse motive care nu sunt prevăzute în lege!

În cazul în care o persoană are suspiciuni că este infectată se poate adresa unui centru de recoltare sau centrele de testare cu plată. Deplasarea la centrele de testare se face cu respectarea normelor de protecție bine cunoscute.

Persoanele bolnave, care au simptome se adresează medicului de familie, așa cum este normal pentru orice afecțiune. Solicitarea pentru testare la domiciliu se face DOAR de către medicul de familie, după ce consultă pacientul fizic sau telefonic. Nu sunați la DSP sau la ambulanță deoarece aceste instituții nu fac programări pentru testare.

Persoanele vaccinate care sunt contacți NU intră în carantină (vaccinare cu schema completă = 2 doze + 10 zile sau 1 doză Johnson&Johnson).

Certificatul digital (verde) de vaccinare sau de trecere prin boală – se poate descărca din platforma https://certificat-covid.gov.ro/ doar de către fiecare utilizator înregistrat.  În cazul în care întâmpinați dificultăți, vă rugăm să vă adresați Compartimentului Statistică-Informatică al DSP Caraș-Severin. Certificatul de boală se poate genera doar dacă persoana a avut un test pozitiv oficial înregistrat în Coronaforms în ultimele 6 luni.