Presă: ”Primul caz de gripă confirmat în Caraș-Severin” (Radio Reșița)

Primul caz de gripă a fost confirmat în judeţul Caraş-Severin. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 16 ani din municipiul Reşiţa. Acesta se află sub supraveghere medicală.

În plus, s-au înregistrat şi alte 6 suspiciuni de gripă a căror teste au fost trimise pentru confirmare la Institutul Cantacuzino. În urma analizelor s-a constat că la 5 dintre aceste cazuri nu a fost confirmat virusul gripal, rămând astfel o singură suspiciune, după cum ne-a declarat astăzi în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dănilă Miloş.

Vaccinarea împotriva gripei continuă în cabinetele medicilor de familie. Până în prezenţ 10.658 de persoane din Caraş-Severin, din grupele de risc, au fost imunizate.

Grupele considerate cu risc de a dezvolta complicaţii datorate gripei  şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii  recomandă vaccinarea antigripală, sezon 2019-2020- identificate în judeţ sunt:

  1. Persoane cu vârsta cuprinsă  între 6 luni şi 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, virusul imunodeficienţei umane- catagrafiate Caraş-Severin-21961121  
  2. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni-59 luni- 3351
  3. Gravide – catagrafiate Caraş-Severin- 311
  4. Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar din : spitale, unităţi din ambulatoriu, salariaţi ai instituţilor de ocrotire (copii şi bătrâni), salariaţi ai unităţilor de bolnavi cronici –  catagrafiaţi Caraş-Severin- 3278
  5. Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială sau care acordă asistenţa medicală,socială şi de îngrijire la domiciliul persoanelor la risc înalt- catagrafiaţi Caraş-Severin- 416
  6. Persoane cu vârsta egală sau peste 65 de ani-catagrafiaţi Caraş-Severin-7904

Din  totalul de 16.381 persoane catagrafiate la nivelul judeţului, 7.904 locuitori este reprezentat de populaţia de 65 de ani şi peste. Campania de vaccinare antigripală, conform calendarului elaborat de către Ministerul Sănătăţii a început în data de 20.09.2018. Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin i-au fost repartizate în prima tranşă 390 de doze, a doua tranşă de 3.870 doze de vaccin,a treia tranșă 3.880 doze, iar tranșa a patra a fost de 3.490 doze.

La întocmirea catagrafiei au fost incluse toate persoanele în vârstă, aflate în instituţiile de ocrotire pentru bătrâni ( Anina, Bocşa, Reşiţa, Caransebeş, Sacu) precum şi personalul care desfăşoară activitatea în aceste unităţi. În aceste unităţi toate persoanele asistate precum şi personalul medico-sanitar a fost vaccinat.

De asemenea a fost repartizat vaccin în cantitate suficientă pentru unităţile medicale cu profil de boli de nutriţie şi diabet, oncologie, având în vedere faptul că marea majoritate a pacienţilor aflaţi în evidenţa sunt persoane în vârstă. S-a organizat separat vaccinarea antigripală la nivelul unităților de hemodializă unde au fost vaccinați atât pacienții hemodializați, cât și personalul care le oferă asistență. De asemenea s-a organizat vaccinarea separată  a persoanelor seropozitive HIV, unde au fost imunizate 100 de persoane. S-a distribuit vaccin și a fost vaccinat integral personalul Seviciului Județean de Ambulanță. Personalul medico-sanitar și auxiliar din spitalele de pe raza județului care și-a exprimat acordul pentru imunizare, a fost vaccinat integral.