COMUNICAT DE PRESĂ

În data de 25.02.2020, în jurul orei 17.02, pe str. Mihai Viteazu, în spatele Blocului 27, scara 3 din Moldova Nouă, a fost reclamată prezența unor biluțe dintr-o substanță care părea a fi mercur, pe o suprafață de aproximativ doi metri pătrați, În urma cercetărilor efectuate de către reprezentantul DSP Caraș-Severin, sosit la fața locului, împreună cu cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Semenic”, s-a constatat că în uscătoria dintre etajele II și III a fost vărsată dintr-un recipient o substanță asemănătoare mercurului. Substanța a ajuns pe exteriorul blocului și pe sol. Ulterior, a fost identificat un recipient de plastic cu 0,25 ml cu mercur. Toată cantitatea de mercur rămasă a fost apoi colectată, după care a fost predată în custodia DSP Caraș-Severin, urmând ca o firmă autorizată să o preia și să o distrugă.

În urma producerii acestui accident, nicio persoană din acel bloc nu a acuzat la acel moment, eventuale stări de rău. Ulterior, din proprie inițiativă, una dintre locatarele acestei scări de bloc a efectuat un set de analize pentru dânsa și fiul ei, pentru a determina concentrația de mercur din organisme. Analizele au fost recoltate în județul Mehedinți iar efectuarea lor a fost realizată de către o clinică din Germania.

         Locatara și fiul dumneaei s-au prezentat la Spitalul ”Louis Țurcanu” din Timișoara, deoarece atât dânsa cât și minorul, au avut valori peste limita normală. La această oră, cele două persoane se află internate în spitalul timișorean, fiindu-le administrată medicația specifică

         În cursul zilei de azi, 05.03.2020, directorul executiv al DSP Caraș-Severin, jr. Miloș Dănilă a purtat discuții cu dr. Mihai Gafencu, de la Spitalul Louis Țurcanu despre rezultatele analizelor și semnificația medicală a acestora.

În vederea gestionării situației respective, conducerea DSP a luat legătura și cu dr. Radu Alexandru Macovei de la Spitalul Clinic de Urgență București, domnia sa confirmând că se impun analize medicale pentru toți locatarii scării de bloc. În acest context, a fost contactată Bioclinica Timișoara, care a dovedit deschidere și va sprijini această acțiune, punând la dispoziția DSP kiturile de recoltare specifice, ridicate în cursul zilei de azi de către o mașină a DSP Caraș-Severin iar mâine, 6 martie 2020, vor fi recoltate probele.

Având în vedere că analizele respective nu sunt decontate că către CJAS Caraș-Severin, autoritatea locală va susține contravaloarea acestora iar testarea cetățenilor din imobilul afectat se va realiza cu sprijinul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă, la sediul instituției medicale.   

                     COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE

        Daniel Botgros, consilier relații publice și mass-media