DSP Caraș-Severin: măsuri ferme de prevenire a răspândirii Covid-19

La nivelul Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, prin dispoziția directorului executiv, jr. Miloș Dănilă, vizând metodologia de supraveghere a infecției umane cu noul coronavirus, a fost constituită o comisie de specialiști privind gestionarea situației create în urma apariției în Europa (cu precădere Italia, acolo unde există o numeroasă populației românească) a cazurilor de contaminare cu noul coronavirus.

În acest context Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a asigurat și asigură în continuare permanența la punctele de trecere a frontierelor – Naidăș, terestru și Moldova Nouă, fluvial, prin personal de specialitate, medici și asistenți medicali, dotați cu echipamentele necesare.

De asemenea, la nivelul județului Caraș-Severin au fost stabilite locațiile destinate introducerii în carantină a potențialelor persoane infectate cu noul coronavirus.

COMPARTIMENTUL DE RELAȚII PUBLICE ȘI COMUNICARE

În același timp, Ministerul Sănătății a emis o serie de recomandări suplimentare în ce privește evoluția coronavirusului.

Reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, au susținut în seara zilei de 22 februarie 2020 o teleconferință, având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire din Italia, în zone unde se află sau călătoresc numeroși cetățeni români.

Până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.

În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări.

Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.

Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.